Четвъртък, 26 Януари 2017 17:21

Гибралтар

Репортаж за предаването "Успешно земеделие".

Наричат това място  Херкулесови стълбове. Древните са го имали  за  края на света. Всъщност чак  до откриването на Америка това се е смятало за последната  обитаема от човека суша...

Гибралтар...  и Гибралтарския проток междуСредиземно море и Атлантическия океан. От тук до Африка   в най-тясната част са само 14 км... Дължината на протока е 59 км, ширината му е между 14 и 44 км.Отсреща са  мароканските  градове Сеута и Танжер.

И така – Гибралтар -  Площ - 6,5 км2  , жители -  30 000 .  Затова пък  регистрираните  фирми тук  са 32 000 ...Прибавете 7 милиона  туристи всяка година и  стотици магазини, банки и търговски фирми, Като безмитна зона  Гибралтар е  Рай за търговията .

Британска територия е  от 1713 г., нещо, с което испанците и до ден днешен не са се примирили  и  претендират, че според тях, че  в Гибралтар  скрито, нощем   се вади  пясък от морето и с него и с бетонни блокове се увеличава територията всяка година ... От няколко скромни жилищни  блока за   военния гарнизон, с които е  започнало заселването на скалата, ето до какво се е разрастнал днешният Гибралтар.

 Разбира се, туристите тук първо ги водят на пещерата „Сан Мигел“. По време на Втората Световна война тя е била пригодена за военна болница. Твърди се, че в праисторическите времена  в нея са живеели неандерталци.

  Красотата на тази пещера е умело аранжирана, в нея се изнасят концерти, правят се  сватби  и др. тържества.

Атракция на района са  и маймуните от вида маготи.   Гибралтар е единственото място в Европа, където  те живеят свободно, както виждате,  напълно спокойни, обгрижвани  и   облагодетелствани от местно поверие, според което  Гибралтар ще остане британски дотогава, докато е жива поне една маймуна.

Маймуните и туристите -  веднага става ясно, че няма никаква опасност те някога да свършат,  а с тях и благоденствието на малката  човешка общност, наместила се тъй  уютно и късметлийски  на крайчеца на света, извинете, на Европа...

Последно променена в Четвъртък, 26 Януари 2017 17:29