Петък, 08 Септември 2017 13:08

Зърно: световни пазари и търговия 2017 Избрана

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
 
През последното десетилетие Мексико разшири ролята си на вносител на най-висококачествени зърнени храни, като почти удвои своя комбиниран внос на царевица, пшеница и ориз през този период.
Понастоящем вносът на Мексико се очаква да надхвърли леко този на Япония, която в продължение на много години беше най-големият вносител на зърно.
По-голямото търсене на царевица за задоволяване на растящия фуражен сектор в Мексико води до този ръст. Вносът на пшеница е стимулиран от повишеното използване на висококачествена хлебна пшеница, в сравнение с твърдата, която страната произвежда (и изнася). Вносът на ориз също нарасна, тъй като производството не се е придържало към нарастващото потребление.

Кумулативно, Съединените щати са най-големият световен доставчик на тези три големи зърна и е доминиращ доставчик на мексиканския пазар. В допълнение към възможностите, предоставени от NAFTA, предимствата на товарните и логистичните услуги поддържат силни търговските отношения.
Дори когато конкуренцията от Южноамериканските и Черноморските износители намали пазарния дял на САЩ в други най-големи вносители на зърно, Мексико се оказа, като цяло стабилен пазар.
Независимо от скорошната конкуренция на мексиканския пазар, перспективите продължават да остават силни, за да бъдат САЩ основен доставчик.
От октомври до юни американският износ на царевица и дестилатни сушени зърна с разтворими вещества (DDGS) надвиши предходната година.
При пшеницата американският дял на вноса се възстанови от малко над половината през 2015/16 до близо три четвърти през 2016/17.
При ориза се запазва силно предпочитание за конкурентна цена на САЩ, въпреки създаването на тарифна квота за всички видове ор


източник : Agropages.com

Прочетена 340 пъти Последно променена в Петък, 08 Септември 2017 13:27