16 Октомври 2019

Сеялките CLAYDON

15 Януари 2019

 Интервю с Джефри Клейдън от Англия, създател на сеялките CLAYDON, който представи по време на Академия за фермери, организирана от Георги Мантарлиев, нова технология за изсяване на семената.

- Казвам се Джефри Клейдън от Англия и съм създателят на сеялките Клейдън, от които вече имаме 30 – 40 работещи тук в България.

- Какво представихте днес?

- Една нова технология за изсяване на семената. Представихме и брана за растителните отпадъци. С нея се справяме  с плевелите преди да засеем и когато изсеем върху така подготвената почва,  имаме прекрасно вкореняване и отлични посеви.

- Какво ви накара да разработите тази сеялка?

  • С повечето сеялки и с конвенционалните обработки почвата се изорава и трябва да се култивира следващата година, а при моята система обработваме само горните 3 сантиметра с браната и после засяваме със сеялката,  която прави бразда на около 10 сантиметра само  там,  където ще е семенното легло.  Това създава условия за  отводняване и разрохкване  на почвата,  за да има въздух  и под семенното легло.  Така корените на растението се развиват по-добре в  браздата и получаваме много хубаво вкореняване и здрави растения.  Ето как  повишаваме добива вследствие от по-доброто вкореняване.

Освен това червеите се развиват добре заради добрата аерация и почвената структура се подобрява.  Сеялката  се движи по-лесно,  защото обработваме само там,  където се изсява семето.

  • При оране говорим за много часове работа, за да изорем , след това земята може или да изсъхне,  или да се преовлажни и можем да изгубим ценно време за сеитба на културата . Особено в Германия,  Франция и Англия искаме да обработим земята бързо,  за да може да изсъхне,  ако имаме  много дъждове и да стане  възможно  да започнем сеитбата в най-подходящите срокове.  
  • В презентацията си говорихте за икономиите, които се реализират с вашата система. Бихте ли разказали за това?
  • Когато правите тежки обработки, се използват много гориво, време и инвентар.  Например оранта е доста  бавна операция и когато го правим с трактор който харчи 60 литра гориво на час,  това отнема значително време и съответно много литри дизел на хектар.

 След това трябва да минете с култуватор,  което изисква  няколко обработки,  за да се подготви сеитбата и ако не е валяло,  когато сеем,  ще е сухо и ще влоши началното развитие на културата. Накрая  разходите,  които сте направили на декар,  ще са двойни от това,  което бихте направили със системата Клейдън.  При нея само минаваме с браната за слама,  за да се справим с растителните остатъци и плевелите и после сеем директно.  Получаваме страхотни резултати,  защото запазваме повече влага в почвата.

  • Вие също сте и фермер, колко е голямо стопанството Ви и от колко време използвате тази система в него?
  • Отглеждам 400 хектара в Англия, което е стопанство с нормален размер,  въпреки че тук,  за вашите стандарти , сигурно ви се вижда малко.  При  нас това е оптималният размер.  Заради климата,  прозорците,  в които трябва да извършваме операциите,  са много по-кратки и Клейдън системата ни помага да се справим с тези кратки периоди,  в които трябва да засеем културите.
  • От колко години предлагате вашите сеялки?
  • Започнахме през 2002 г. с един прототип в моето стопанство . Дотогава  орях всичко и ми отнемаше твърде много време да обработя полетата.  Имахме 3-4 трактора за нашите 4000 декара,  за да се справим с обработките и тогава себестойността на продукцията ми  беше 3-4 пъти по-висока от това което постигаме днес.

Вложенията на тон продукция просто не се връзваха с крайните икономически резулатати, защото нямахме предвидимост при добивите.  Заради метерологичните условия почвата или беше прекалено суха,  или прекалено влажна и така не сеехме в оптимално време.  Тогава  реших да опитам директна сеитба и започнах с дискови брани.  Но те не винаги работеха добре при нас в Англия,  защото земята изсъхваше и културата не успяваше да изникне правилно.

Затова  сложихме работен орган пред изсяващия апарат,  за да направим нещо като стрип тил на почвата и да поставим семето там много лесно, бързо и при влажна почва.  Растенията изникваха добре, това беше през 2002 г. Тогава в Англия се появиха други проблеми – голи охлюви и плевели и тогава разработихме браната за слама. Така  преди 10  години измислихме  тази 3- сантиметрова обработка,  която задържа влагата и създава изолационен слой на почвата.  Това прави нашата система толкова добра.

  • Какви са най-често срещаните проблеми при новите клиенти?
  • Обикновенно новите клиенти искат да правят по-дълбоки обработки и слагат работния орган пред изсяващия апарат, за да влиза  на много дълбоко. Така обработват повече почвата и култивират цялото поле и тогава се получават проблемите на нормалните обработки:  земята изсъхва и имаме по-лоши резултати.

Другият проблем  е по-дълбоките обработки преди сеитба.  Чрез  тях  семената на плевелите и самосевките влизат по-дълбоко,  изсушават почвата и когато културата започне да пониква,  тръгват  и самосевките и плевелите . Истинският майсторлък е да обработим само най-горния слой на почвата.

 Това , което виждам като грешка е,  че хората обработват по-дълбоко,  земята изсъхва,  почвата губи своята структура и всички знаем какво става после.

Трябва да ограничим обработките до 3 см и само там,  където е семето да обработим по-дълбоко,  да не прекаляваме с обработките, за да запазим почвата аерирана и този въздух да провокира червеите  и те идват до повърхността. Това,   което няма да видите при орани почви.  Когато имаме много валежи,  водата  се оттича по тези дупки, направени от  червеите и културата се развива много по-добре.

Последно променена в Сряда, 16 Януари 2019 14:36

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Успешното земеделие на България - 8

Успешното земеделие на България - 10

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand