17 Юни 2019

КИТАЙ - ПРЕХОД КЪМ ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА

30 Декември 2018 192

Китай се нуждае от приблизително 40,3 трилиона RMB ($ 6,4 трилиона) до 123,4 трилиона RMB (19,4 трилиона долара) за финансиране на прехода към по-зелена икономика. Държавата започна да събира екологичен данък, за да подпомогне финансирането на своите политики в областта на околната среда, и също се опитва да привлече повече зелени инвестиции.

Китайската инициатива Belt and Road (BRI), масивна глобална програма, насочена към подобряване на взаимосвързаността между държавите, вдъхновена от древния Път на коприната, се стреми да засили търговията и икономическия растеж в Азия и извън нея. Както каза вицепремиерът Лиу на годишната среща на Световния икономически форум в Давос тази година, намаляването на замърсяването е една от основните стратегически цели на Китай, тъй като преследва тази инициатива, заедно с предотвратяването на големи финансови рискове и намаляване на бедността.
BRI ще бъде подкрепен от значителни ресурси. В развитие се очаква инвестициите в инициативата да достигнат около 4 трилиона долара, произтичащи от частни източници, целеви фондове и многостранни банки за развитие. Ако бъдат приведени в съответствие с приоритетите за устойчиво развитие, тези ресурси имат значителен потенциал за подпомагане на напредъка в зелената програма.

Следващото предизвикателство е да се подобрят стандартите за зелени инвестиции. Наскоро Китай стартира Инициативата за управление на риска за околната среда за китайските инвестиции в чужбина. Съществува огромен потенциал за „зелена“ инициатива „Пояс и път“, ако китайските финансови институции и предприятия подобрят управлението на риска за околната среда от своите чуждестранни инвестиции и възприемат отговорни инвестиционни принципи. Зелените облигации са печеливша за инвеститорите и развиващите се страни, тъй като финансират проекти за зелена инфраструктура, които са толкова спешно необходими на много от тези страни.
Китайските технологични гиганти играят жизненоважна роля в устойчивото развитие. Tencent, Baidu и Alibaba са сред десетте най-големи интернет компании в света. Онлайн технологиите - особено електронната търговия, интернет банкирането и социалните медии - ускоряват темпото на промените.

Например, Ant Financial, банково дъщерно дружество на Alibaba, е партньор-основател на Зеления финансов алианс. Този алианс има за цел да използва цифрови технологии за насърчаване на зелените финанси.

Над 200 милиона потребители на Ant са се регистрирали в Ant Forest, приложение, което играе за следене на въглеродния отпечатък. Приложението подканя потребителите да намалят емисиите на парникови газове в реалния живот, демонстрирайки огромния потенциал на Fintech за подкрепа на устойчивото развитие. До края на януари 2017 г. подходът спести 150 000 тона CO2.

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Неделя, 30 Декември 2018 12:20

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand