21 Юли 2019

Биологичните алтернативи - Алдрюс Гигиаскас

 - Казвам се Алдрюс Гигиаскас от Литва и съм асистент професор в Университетът във Вилнюс, шеф на лабораторията за проучвания на Био Енерджи.-Какво представихте днес на българските земеделци?

 - Днес говорих за устойчивото земеделие, как да поддържаме почвата здрава и как да запазим и  увеличим микроорганизмите и биоразнообразието в нея.

- Защо микроорганизмите са толкова важни за растението?

 • Защото трябва да разберем, че почвата е жива система и в нея можем да намерим много различни микроорганизми, които да действат като биостимулатори за растенията. Ние виждаме  взаимодействието между растенията, почвата и бактерии и други микроорганизми.  Те  помагат на растенията да увеличат запасеността си  с азот,  фосфор,  калии и т.н. както и да го защитят от патогенни гъби.
 • Кои са грешките, които допускаме с конвенционалното отглеждане на културите?
 • Първата грешка е начинът, по който мислим, защото в повечето случаи правим,  каквото решим,  само и само за да получим печалба и не мислим за последствията.  Когато добивът ни намалее,  единственото нещо,  което ни хрумва,  е да увеличим торенето с минерални торове.

 Трябва да започнем да мислим по друг начин,  може би да намалим синтетичните торове,  но да добавим някои биологични торове.  И дори добивът да остане същият или да спадне малко,  но като намалим химичните торове,  а за сметка на товада  увеличим биологичните торове и продуктите на Пенерджетик например като активатори на организмите в почвата. Така че основният проблем е нашето мислене. Все още  малко са фермерите,  около един процент само,  които се замислят за биологичните алтернативи.

 • Говорихте за значението на разграждането на растителните отпадъци, за азотофиксиращите бактерии. Кои са продуктите,  които предлагате на българския пазар?
 • Ние предлагаме цялата гама продукти,  защото като се използва само един, например азотофиксиращите бактерии, те ще поддържат нивото на азот,  но това не е достатъчно.  Ние трябва да имаме по-комплексен подход, трябва да мислим и за азота,  но и за фосфора и калия. Това са основни елементи,  които са нужни за всички растения и трябва да увеличим нивата на всички тях.  

Те се съдържат  в  огромни количества в околната среда или във въздуха и почвата,  но растенията не могат да ги използват.  Например азотът съставлява близо 78 процента от въздуха,  но растенията не могат да го усвоят и ние намерихме микроорганизъм или по скоро природата е създала микроорганизъм,  който може да фиксира този азот и да го предостави на растението.  Така е и с фосфора и калия -  имаме огромни количества,  стотици хиляди тонове на хектар,  но те са неусвоими за растенията.  Само  чрез близкото взаимодействие между микроорганизмите и растенията те могат  да бъдат усвоени от околната среда. Теоретично,  ако създадем такива супермикроорганизми,  няма да имаме нужда от синтетични торове въобще, но това е въпрос на  бъдещето.

 • Говорихте и за симбиозата между корена на растението и микроорганизмите. Как работи тази връзка?
 • Работи много просто. Микроорганизмът ризобиум наример търси корените, защото,  за да оцелее,  той има нужда от тази връзка.  При тази симбиоза растението и микроорганизмите не могат да оцелеят поотделно в почвата и за тях е важно  да са заедно.  Както при  бобовите растения микроорганизъм влиза в симбиоза и депозира азот в техните грудки.   Тези връзки са много важни както за микроорганизмите,  така и за растенията.
 • Разказахте и за начините, по които някои микроорганизми предпазват растенията от заболявания.
 • Природата е създала микроорганизъм, който произвежда антибиотици.   Те се  освобождават в средата около този микроорганизъм. Ако той  иска да получи храна от растението,  то трябва да е здраво.  Затова той произвежда антибиотици срещу патогените,  за да не могат те да нападнат растението. Така то  ще отделя захар чрез фотосинтезата и  ще я споделя  с микроорганизмите.  Това е цикълът,  който работи  между растенията и микроорганизмите и този модел го виждаме и при разлагането на растителните отпадъци, защитата от болести и всички други взаимодействия межди микроорганизмите и растение.
 • Какви са вашите съвети как да подобряваме здравето на микроорганизмите в почвата?
 • За да ги насърчим, трябва да използваме по-малко химикали, по-щадящи обработки на почвата,  защото не искаме да разваляме нейната структура.  Почвеният слой от 2-5 см е като нашата кожа и ако постоянно я пръскаме с химикали и я нараняваме механично,  ние я унищожаваме. Ако всяка година я нараняваме,  тя има нужда да се възобнови.  Затова най-добре да прилагаме  технологията „Но тил“ или много плитки обработки само върху най-горните няколко сантиметра от почвата.

 Намалете химичните торове,  защото те са като антибиотиците за нашето тяло –убиват микроорганизмите,  включително и  полезните,. Разбира се в близките десетилетия надали ще успеем да заменим напълно химичните торове с биологични,  но можем да намерим компромис и да ги използваме заедно.

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Четвъртък, 17 Януари 2019 08:53

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand