21 Юли 2019

РОБОТИ СРЕЩУ ПЛЕВЕЛИТЕ

Ако има някакво съмнение относно бъдещето на роботите за борба с плевели, добре е да знаете, че John Deere наскоро е похарчил 305 млн. долара за придобиване на Blue River Technology (BRT), компания в Калифорния, която е създала „Летус Бот“.
Използвайки вградена камера, Летус Ботt сканира полето, използвайки алгоритми и машинно зрение, за да идентифицира всяко изображение като културно растение или плевел само за 0,20 секунди и напръсква нежеланото растение с целева струя хербицид.
Позовавайки се на богата база данин от растителни и плевелни изображения, машината има уникалната способност да идентифицира най-малките различия между културата и плевелите и да открие плевела с помощта на роботизирани дюзи, които са едновременно точни и прецизни.
Тъй като технологията See & Spray прилага дози хербицид само към плевелите (за разлика от приложението в цялата област), машината намалява употребата на химикали с около 90%.

Дания предлага Robovator, отново базираща се на визуалното, машината контролира плевелите в редица култури.
Robovator може да премахне от 95% до 98% от плевелите в трансплантирани култури и 85% до 90% в посевните култури.
Robovator може лесно да се регулира на всяко разстояние между редовете от 9 до 30 инча и се предлага в три-шест-редов дизайн за всяка ширина на леглото до 90 инча. Повечето машини все още се използват за зеленчуци, но непрекъснато се откриватнови приложения за тях.
Цената очевидно зависи от дължината на лентата, броя на редовете, аксесоарите и т.н., за да съответства на заявлението и варира от 125 000 до 160 000 долара, включително около 15 000 долара модификации, които PAR прави на машината.
Все пак клиентите имат възвръщаемост на инвестициите си само за шест месеца в трудоемките култури. По същество един Robovator може да замени 10 работници.

255 различни плевелни вида вече са развили резистентност при 92 култури в 70 страни.
Това оставя вратата широко отворена за автономни роботизирани плевелни машини , както и за пилотирани роботи.
В комбинация те представляват нововъзникваща индустрия, която се очаква да бъде на стойност $ 400 милиона до 2025 г. Не е чудно, че John Deere е забелязал това и е инвестирал в технологията.
Източник: Successful Farming

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 18 Януари 2019 08:10

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand