24 Юли 2019

ЕЛЕКТРОННИТЕ СЕНЗОРИ ВЪРХУ ЛИСТАТА - Иновация в проследяването на растителните процеси

Работeйки с евтини сензори от графен, прикрепени към растенията, фермерът има възможност да разгърне потенциала на полето си.
Технологията измерва времето, необходимо на две царевични растения да преместят водата от корените си, към долните им листа и след това към горните им листа.
Събраната информация ще предостави нови данни на изследователите и фермерите. Технологията е разработена от Лян Донг, доцент по аеродинамични науки и електротехника.
Първият пробив е през 2004 г., а графенът е направен от листа от въглерод в пчелна пита и е бил колкото един атом. Неговите свойства са вълнуващи за изследователите, защото продуктите са силни и стабилни, тънки, почти напълно прозрачни, изключително леки и невероятни проводници на електричество и топлина.
„Този процес на производство е прост. Просто използваш лента, за да произвеждаш тези сензори. Цената е в центове ”
„Концепцията за прилагане на електронни сензори на растенията е съвсем нова“, казва Донг. „Най-вълнуващото приложение на сензорите, базирани на лента, които сме тествали досега, са сензорите на растенията. Те са толкова малки, че могат да открият транспирацията в растенията, но няма да повлияят на растежа или производството. "
Те могат също така да отворят нови врати за голямо разнообразие на приложенията, включително сензори за биомедицинска диагностика, за проверка на структурната цялост на сградите и за мониторинг на околната среда. След някои модификации, сензорите могат да се използват за тестване на болести или пестициди в културите.
Източник: Successful Farming

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 18 Януари 2019 08:13

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand