20 Януари 2020

Алхамбра, Испания

17 Ноември 2016

Репортаж  от двореца Алхамбра, Испания.

Алхамбра... намираме се пред прочутия мавърски дворец – град над града, който   не спира да удивлява хората  вече  осем века... На този хълм  в историческата 1492 г. е стоял и последният му владетел. Боабдил (Мохамед XI), предал града  след дълги битки на  испанските крале Фердинанд и Изабела . Говори се, че след като излезли от града, маврите се спрели на едно високо място, наречено днес Суспиро дел Моро (Въздишката на мавъра). Когато погледнали назад, за да зърнат за последен път своя величествен червен дворец, майката на Боабдил му казала: „Плачи сега като жена за онова, което не можа да защитиш като мъж!“

Дълго е да разказваме  цялата история на този дворец и градините му, които са построени в началото на 13-ти век от маврите, завладяли голяма част от Испания.

Дворците са строени денонощно, дори на светлина от факли – толкова са бързали те да се настанят на това благословено място с климат и природни дадености, които са им били отказани в пустинната им родина.

   Маврите не можели да се нарадват най-вече на изобилието от вода, затова тя блика  тук от десетки фонтани и езерца .Недалече от двореца Алхамбра се намира Хенералифе— мавърска вила с градина, разположена на хълма до Сабика, Серо дел Сол.... Забележителен сред дворовете в Алхамбра е Дворът на лъвовете, описван като „най–ценния образец на арабското изкуство в Испания“.

Нека се насладим и ние на  прекрасните градини и шедьоврите на мавританската архитектура, бисери в световното културно наследство... 

Последно променена в Четвъртък, 17 Ноември 2016 08:53

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Успешното земеделие на България - 8

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand