13 Юли 2020

Гибралтар

26 Януари 2017

Репортаж за предаването "Успешно земеделие".

Наричат това място  Херкулесови стълбове. Древните са го имали  за  края на света. Всъщност чак  до откриването на Америка това се е смятало за последната  обитаема от човека суша...

Гибралтар...  и Гибралтарския проток междуСредиземно море и Атлантическия океан. От тук до Африка   в най-тясната част са само 14 км... Дължината на протока е 59 км, ширината му е между 14 и 44 км.Отсреща са  мароканските  градове Сеута и Танжер.

И така – Гибралтар -  Площ - 6,5 км2  , жители -  30 000 .  Затова пък  регистрираните  фирми тук  са 32 000 ...Прибавете 7 милиона  туристи всяка година и  стотици магазини, банки и търговски фирми, Като безмитна зона  Гибралтар е  Рай за търговията .

Британска територия е  от 1713 г., нещо, с което испанците и до ден днешен не са се примирили  и  претендират, че според тях, че  в Гибралтар  скрито, нощем   се вади  пясък от морето и с него и с бетонни блокове се увеличава територията всяка година ... От няколко скромни жилищни  блока за   военния гарнизон, с които е  започнало заселването на скалата, ето до какво се е разрастнал днешният Гибралтар.

 Разбира се, туристите тук първо ги водят на пещерата „Сан Мигел“. По време на Втората Световна война тя е била пригодена за военна болница. Твърди се, че в праисторическите времена  в нея са живеели неандерталци.

  Красотата на тази пещера е умело аранжирана, в нея се изнасят концерти, правят се  сватби  и др. тържества.

Атракция на района са  и маймуните от вида маготи.   Гибралтар е единственото място в Европа, където  те живеят свободно, както виждате,  напълно спокойни, обгрижвани  и   облагодетелствани от местно поверие, според което  Гибралтар ще остане британски дотогава, докато е жива поне една маймуна.

Маймуните и туристите -  веднага става ясно, че няма никаква опасност те някога да свършат,  а с тях и благоденствието на малката  човешка общност, наместила се тъй  уютно и късметлийски  на крайчеца на света, извинете, на Европа...

Последно променена в Четвъртък, 26 Януари 2017 15:29

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Успешното земеделие на България - 8

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand