29 Октомври 2020

Валенсия Избрана

29 Януари 2019

Валенсия! Третият по големина град на Испания е създаден преди повече от две хилядолетия с  име, което означава  сила, мощ, енергия... 20 века тук са царували могъщи владетели, и всеки е добавил нещо към достолепието  на  този  благословен град на брега на Средиземно море,  в устието на р. Турия.

Историческият   център  респектира  с величествената катедрала „Успение Богородично“ или Света Мария , Базиликата Дева Мария на изоставените , както и двореца Генералитат, шадраванът  с Нептун и осемте фигури, символ на осемте  напоителни канала...  Катедралата е построена между 13-ти и 15-ти. В нея се покланяме на  предполагаемия Свети Граал.По света има няколко претендента за истинския Свещен Граал, но този се счита за най-вероятен.

И все пак – Валенсия е нещо много повече от древна култура и традиции. Местните може всеки месец  да устройват фестивали и да измислят все нови  и нови забавления, да бранят правото си на сиеста като очите си,  но погледнете! Прилича ли ви това  на нещо, което сте видяли на друго място в Европа? Не, нали!  Този не толкова  голям град, с население 800 000 души,е решил да посрещне новото хилядолетие,  като сътвори за поколенията  едно видение от бъдещето. Град на изкуствата и науките.    И го е вдигнал за  по-малко от 10 години!

   Къде го намираме  също е интересно – в коритото на реката, която наводнила града преди 30-ина години и властите решили да отклонят течението й.  Запазили мостовете, а земята под тях в продължение на 10 км  превърнали в изумителен парк с игрища, летни театри, градини и забавления....

  Само градът на изкуствата и науката  е на площ от  350 000 кв метра. Накъдето  и да погледнеш, оставаш без думи.  Ето Откритият площад, на който се провеждат изложби и концерти,  и който се нарича Агората– по името на централния площад в древногръцките градове. Ботаническата градина с  езерца, зелени площи, така нареченият Пасаж, който е  вход към комплекса. Дворец на изкуствата „Кралица София“... Интерактивен  музей на науките „Принц Фелипе“, Ай макс кино и планетариум  с полусферичен купол, Най-големият аквариум в Европа...

Чудно ли е, че от откриването си през 2000-та година, градът на бъдещето е посетен от над 30 млн туристи!

Лесно е да кажем, че на испанците просто им върви... Местоположение, климат, държава...И все пак  -  всеки, който пътува през   портокаловия бряг, ще се загледа с възхищение в милионите плодни дръвчета, подредени по конец, до всяко  капково напояване. Природа, слънце, но както казвали едно време  нашенци  - и мокаят! Според Видрицата на поп Минчо Кънчев това е дума от арабски и означава внимателност, прилежност. Да сториш мокаят ще значи да се захванеш прилежно с нещо. Е – испанците са се захванали. Да не им завиждаме значи.

 

Последно променена в Вторник, 29 Януари 2019 12:19

Свързани статии (по етикет)

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand