21 Февруари 2024

ТАНДЖЕР Избрана

12 Февруари 2021
14 километра.Това е разстоянието в най-тясната част на Гибралтарския проток, което дели по море Мароко и прочутия Танджер от европейския бряг. Кратко пътуване с ферибота и изведнаж попадаш в един съвсем различен свят – шарен, многоезичен и шумен. Добронамерен, както се убеждаваме и подкупващо любезен с туристите. Тук още от пристанището настойчиво ще ви предложат какво ли не – от чанти, бижута и килими до разходка с камили. Модерен – да, Танджер е модерен град в новите богати квартали. И в същото време грижовно пази стария си център, в който можеш да се движиш само пеша или на магаре. Една гръцка легенда разказва, че градът е създаден от великана Антей, според друга от Софакс, син на Херкулес. Всъщност Тингиз, наричан сега Танджер, възниква като древно финикийско селище. През вековете се оформя като важен град за берберите и все още е населяван от тях, като се счита че името му е дошло от техния бог Тинга. През вековете градът е бил владение на Великобритания, Португалия и Испания. Тук в началото на 20-ти век германския кайзер Вилхелм Втори обявява подкрепата си за борбата за независимост на Мароко. Възниква политическа криза, в резултат на което Танджер е обявен за Международна зона през 1923-та година под съвместното администриране на Франция, Испания, Великобритания.
    Години по-късно Танджер става част от Кралство Мароко, придобило независимост през 1956-та година. Днес градът е един от най-големите икономически и транспортни центрове на Кралство Мароко.     Нашата екскурзоводка ни казва, че мароканците много обичат своя крал – Мохамед Шести. Той е отворил страната към модерния свят с няколко важни промени. Те касаят най-вече жените, които сега имат право да заемат длъжности във всички сфери на обществения и стопанския живот. Например първият ватман на трамвай в Казабланка е жена. Има депутати и пилоти жени – нещо до скоро немислимо.
   В стария град ни повеждат по тесните улички покрай няколко знакови сгради като двореца, с неизменната ръка на Фатима на входната врата против уроки. Така стигаме прочутия пазар, в който непременно ще ви заведат в магазин за продукти от арганово масло. Мароканците се гордеят с аргановото дърво, което расте единствено тук и от него се правят масла, кремове, сапуни. И от тях ще ви продадат, бъдете сигурни.
  Танджер – от Европа на по-малко от двадесетина километра през протока, а колко странен, напълно непознат за нас свят... Картини от торбата на берберин, разказвач на приказки.
Автор Татяна Николчева
Последно променена в Петък, 12 Февруари 2021 15:54

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand