26 Май 2024

СВИТЪЦИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ Избрана

30 Август 2023

Юдейската пустиня, западният бряг на Мъртво море.Тук е направено най-изумителното археологическо откритие на 20-ти век... Кумранските летописи!

Годината е 1946-та. Трима бедуински пастири откриват в пещера няколко глинени делви с ръкописи, написани върху пергамент . Следва трескаво претърсване на пещерите от пастири, иманяри и археолози. Откриват се 981 текста в 12 пещери, като близо 90 % от тях са намерени в пещера номер 4.

Кумранските ръкописи съдържат преписи на Стария завет и други текстове, и се предполага, че са дело на религиозната секта на есеите, живели тук от 3-ри век преди Христа до 1 век от н. е. Много свидетелства за необичайните им порядки са открити при разкопките.

Една от най-големите загадки е, че в техните ръкописи се предсказва края на света – Армагедон, битката между доброто и злото, много преди тя да бъде описана в Новия Завет. Едно от 4-те най-стари копия на Стария завет, в което липсва само книга на Естир, хвърля светлина върху живота стотици години преди н.е. Тайни на 2 - 3 хиляди години разпалват и днес въображението на археолози, иманяри и любители на приключения. А най-голямата загадка е свързана със съкровището на цар Соломон, ето защо...

През 1952 г. в дъното на пещера е открит свитък, изработен изцяло от мед. Той не съдържа библейски текст и е написан на език, който не се среща в нито един от другите свитъци, а разчитането му разпалва въображението на хиляди авантюристи от цял свят. Оказва се, че медният свитък е карта на най-голямото укрито съкровище в света. Той е списък на 63 места, където е скрито злато и сребро в невероятни количества. Дали това не е митичното наследство на цар Соломон?

Според Стивън Пфан, един от учените, участващи в разчитането на ръкописите, това е опис на укритите предмети от Йерусалимския храм преди окончателното му разрушаване. Предполага се, че медният свитък е дело на зилотите. Това се вписва в историческата обстановка от началото на І в. сл.Хр. в Светите земи. Стивън Пфан обаче счита, че голяма част от съкровището е било намерено и изнесено от римляните. Като доказателство посочва писмо, в което император Тит пише, че Колизеумът в Рим е построен с плячката от Юдея. Да, навярно тонове злато, достатъчни за построяването на Колизеума, са попаднали в римски ръце. Но какво ни пречи да вярваме, че голяма част от съкровището на цар Соломон все още лежи заровено , някъде там...

Последно променена в Сряда, 30 Август 2023 08:07

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand