13 Юни 2024

СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ОТПАДЪЦИ ПРОИЗВЕЖДАТ ЕНЕРГИЯ БЕЗ ПРЯКА СВЕТЛИНА

Сериозен напредък в чистата енергия са изобретените слънчеви панели, които не изискват пряка слънчева светлина. 27-годишният Карви Ерен Мейг, филипински студент по инженерство, проектира революционния материал, използвайки луминесцентни частици от остатъци от плодове и зеленчуци.
„Преработваме реколтата на фермерите, които са били засегнати от природни бедствия, които също са резултат от изменението на климата“, обяснява Мейг.
От 78 вида тествани местни култури, девет са показали висок потенциал. Те се смачкват, изцеждат се и се филтрират, за да се извлекат луминесцентните частици, които след това се суспендират в смола. Полученият материал може да бъде оформен в облицовка и захванат към стените или притиснат между две стъкла на прозорец с двоен стъклопакет, за да започне да генерира възобновяема енергия за сградата.
Това се осъществява чрез отразяване на преобразуваната светлина към ръбовете на панела, където редове от обикновени фотоволтаични (PV) клетки чакат да я уловят и преобразуват в електричество. С този революционен продукт преминаваме от производство с 80 процента плодове и зеленчуци към 100 процента, като напълно се изключват химическите субстанции.
Изобретението на Мейг е вдъхновено от Северното и Южно сияние, при които частици с висока енергия се абсорбират от луминесцентни частици, които ги излъчват като видима светлина. Панелите работят без пряка слънчева светлина, като продължават да генерират енергия от UV светлина, разсейваща се през облаците.
Луминесцентните частици са получени от плодове и зеленчуци, които иначе биха били изхвърлени, така подкрепяйки битката с хранителните отпадъци в процеса. В момента 80% от багрилата са извлечени от плодове и зеленчуци, вместо от химия. Панелите могат да бъдат направени в 5 цвята, червено, оранжево, жълто, зелено и синьо, но все още не е направено стабилно синьо багрило.
„Искам да създам конци и платове, за да могат дори дрехите ни да могат да събират ултравиолетова светлина и да я преобразуват в електричество.“
Студентът по електроинженерство добави, че иска да демократизира новия си продукт. „AuREUS има шанса да доближи улавянето на слънчева енергия до хората“, каза той.
Мейг спечели наградата за устойчивост на фондация Джеймс Дайсън през 2020 г. за панелите, които конструира в университета Мапуа във Филипините.
„Също така се ориентираме и към създаването на извити панели, които да се използват при електрически автомобили, самолети и дори лодки“, каза Мейг пред Фондация Дайсън в интервю през 2020 г.
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Понеделник, 11 Април 2022 06:39

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand