08 Декември 2021

52% ОТ ПРОДУКТИВНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ СА ВЛОШЕНИ за последните 50 години

30 Октомври 2019 6282

 

В СЛЕДВАЩИТЕ 30 ГОДИНИ СЕЛСКОСТОПАНСКОТО ПРОИЗВОДСТВО В СВЕТА ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ С ОКОЛО 60 %
52% ОТ ПРОДУКТИВНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ СА ВЛОШЕНИ ОТ 1970 ГОДИНА НАСАМ.

До 2050 г. се очаква световното население да достигне 9,7 милиарда, а селскостопанското производство ще трябва да се увеличи с около 60%, според Организацията на храните и земеделието (FAO). Продоволствената сигурност зависи от земеделието, което само по себе си зависи от естествените екосистеми като почва, вода, флора и фауна. Увеличаването на добивите само по себе си не е достатъчно - в името на нашата околна среда трябва да използваме тези екосистеми по устойчив начин.

Почвата е основно предизвикателство. Отглеждането на достатъчно храна зависи от наличието на достатъчно плодородна и здрава почва, но обществото не винаги вижда почвата като ценен ресурс. Може да има погрешно убеждение, че то е свободно достъпно. Това не е така. В основата на проблема стои деградацията на почвата. Светът губи футболни игрища на земеделски земи всяка секунда до опустиняване, урбанизация, неустойчиви практики за управление на почвата и миграция, което оставя земеделските земи изоставени.
Докато производителността в селското стопанство се е увеличила драстично от 1970 г. насам, общата площ на продуктивни земеделски земи се е свила, а 52% от сега са влошени, според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (UNCCD).
Нарастващото търсене на повече и по-качествена храна държи земеделските земи под постоянен натиск да произвеждат повече. Правени са опити за решаване на проблема с деградацията на почвата чрез технологични изследвания и разработки и устойчиви практики за управление на почвата. Например, природозащитните селскостопански практики: минимално нарушаване на почвата, сеитбообращение, покривна култура; заедно с оптималното управление на хранителните вещества, оптимизирането на използването на вода и др. спомага за предотвратяване на ерозия на почвата (чрез покриване на земята и с минимални смущения в почвата), изграждане на органичен въглерод в почвата (чрез оставяне на остатъци на земята, за да се разложи в почвата и минимално нарушаване на почвата), което в крайна сметка спомагат за подобряване здравето и плодородието на почвата, допринасяйки за по-висока производителност на културите и избягване на по-нататъшно преобразуване на екосистемите за производство на култури.
И все пак тези решения, и по-специално практиките за управление на почвата, не се използват напълно в много части на света.

Това е мястото, където земеделските стопани са от изключително значение. Земеделските стопани са управители на почвата и само чрез тях можем да постигнем промяна на парадигмата от „разграждане-изоставяне-миграция“ към „възстановяване-поддържане-защита“.

Но фермерите се нуждаят от причини за промяна, като краткосрочни и дългосрочни стимули, подходящо обучение и благоприятна пазарна среда. Що се отнася до съществуващите практики за устойчиво управление на почвата, фермерите са изправени пред редица бариери, включително липса на познания за методите, недостатъчен капитал за инвестиране в необходимата техника и по-високи производствени разходи. Страхът от риск и загуба на пари и нежеланието да се отдалечим от традицията също могат да играят роля.

Нуждаем се от иновативни идеи, които да помогнат на земеделските производители да приемат ролята си на управители на почвата, например:

Ангажирането им с най-лесните за възприемане практики за начало.
Цената на храната да отразява истинската й цена, която би включвала премия, за да могат земеделските стопани да възстановят разходите за управление на почвата.
Въглеродни кредити за устойчиви практики за управление на почвата.
Зелени облигации за набиране на капитал за фермерите.
Етикетиране на продукти, показващо информация за устойчивост, която не само дава кредит на фермерите, но и помага на клиентите да вземат информирани решения за покупка.
Използвайте блокови вериги за свързване на фермерите с клиентите.
За да се реализират тези идеи, ще са необходими съгласувани усилия от страна на политиците, лицата, вземащи решения в частния сектор и други, включително банки, агенции за застраховане на земеделски стопанства, хранителни компании до агробизнеси и местни държавни агенции. Всички страни трябва да вземат участие, да споделят идеи и най-добри практики и да донесат своя опит в този критичен разговор и оценяване на почвата.

За бъдещите поколения трябва да работим заедно!
Автор: Varun VATS

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 30 Октомври 2019 15:21

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand