02 Април 2020

ХИДРАНЕО И СТАРКАВЪР - ИНОВАЦИИ ОТ ЛИМАГРЕЙН

06 Август 2019

Интервю от Открития ден в с. Паскалево, обл. Добрич.

- Казвам се Емануел Берт и съм Мениджър на Лимагрейн за Югоизточна Европа, което включва 7 държави: Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Сърбия и Молдова.

- Каква е Глобалната визия на Лимагрейн и какви стъпки предприемате за дигитализацията и бъдещето на земеделието?

- Важно е да напомним, че Лимагрейн е Кооператив, което означава, че работи в полза на фермерите, които са негови създатели. Нашата визия за бъдещето е да продължаваме да бъдем до фермера, да се вслушваме в неговите нужди и да му предлагаме правилните решения.

- Какво представлява вашият проект „Хидранео“, как той помага на фермерите?

- „Хидранео“ е нова технология на пазара, но Лимагрейн започва работата по нейното разработване преди години. „Хидранео“ е инструмент, с който се оценява и управлява риска от засушаване на всяко едно поле в съответното стопанство. В процес на тригодишно изпитване ние наблюдаваме и селектираме хибриди, толерантни на засушаване.

- При „Хидранео“ имате приложение, което показва кой е най-подходящият хибрид за конкретно стопанство. Какъв е алгоритъмът на работа на приложението?

- Това приложение допълва генетичните заложби на хибрида. То предоставя комплексен анализ на специфичните характеристики на полетата, прилаганите агротехнически практики, различните почвени типове, както и база от 25-годишни данни за климата в района. Диагностиката им идентифицира възможните подобрения в отделните групи фактори, което от своя страна подсигурява ефективността на производството в условия на засушаване.

- Много интересно, а какво ще ни кажете за другата ви новост – проекта Старкавър?

- Иновативният ни проект СТАРКАВЪР се състои в биологично третиране на семената, което подпомага развитието на растението и неговата коренова система. Компонентите на Старкавър се състоят от бактерия и полимер - представляващ растителен екстракт. Най-важното е, че двата компонента се срещат свободно в природата и влизат в естествена симбиоза. Най-общо казано те модифицират средата, в която е попаднало семето. Като подобрим тази среда, растението започва да се развива много бързо със здрави и устойчиви корени. Така то има възможност да достигне своя потенциал на развитие и да увеличи добива. Използвайте „Хидранео“ и Старковър, за да постигнете максимални резултати на полето. Повече от 60 години Лимагрейн разработва сортове и хибриди за земеделските производители по цял свят. Опознавайки техните нужди, ние надграждаме бизнеса с иновативни проекти и решения за прецизно земеделие, за да се справим заедно с климатичните предизвикателства. Това е нашата мисия!

- Имате ли още нещо, което да предложите на фермерите в посока на прецизното земеделие?

Отново споменавам, че Лимагрейн е кооператив, който се вслушва в това, което фермерите имат да кажат. Така създадохме EasyVR - лесно приложимо решение за прецизно изсяване на семена. Това приложение комбинира и извлича ценна информация от исторически данни, сателитни снимки и собствена база данни, получена в резултат на нашата изследователска дейност. Обработвайки всички резултати, данни за района и сателитни снимки, EasyVR изготвя карта за структурата на полетата. Тази карта помага на фермера да адаптира посевната норма, за да получи най-добрите резултати в своите полета.

И сега нека си представим един идеален случай: Фермерът получава от нас  един  сухоустойчив хибрид от системата „Хидранео“, който развива  бързо своята коренова система със Старковър и е засят с правилната гъстота,  за да може да се изхрани оптимално. Именно това е нашата цел – да дадем максимума на производителите!

 

Последно променена в Вторник, 06 Август 2019 09:08

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand