13 Юли 2020

РАПИЦА ОТ ЛИМАГРЕЙН - УСТОЙЧИВОСТ НА СИНЯ КИТКА

19 Юни 2020

 

 Поредица - Питайте експерта.

В последните години при производството на рапица и в определени райони на страната, най-вече в Южна България, се наблюдава проблем, който все още е слабо проучен и често е неглижиран от земеделските стопанства. Става дума за паразитния плевел „синя китка“, който при чувствителен хибрид и на полета с по-голяма плътност е в състояние значително да редуцира добива при маслодайната култура.

Значимостта  на проблема е отчетена от Лимагрейн още през 2017 г., когато съвместно с Аграрен университет Пловдив стартира извеждането на полски опити за установяване толерантност на селекцията от рапични хибриди към синя китка. Именно тук се намира една от опитните локации на компанията за извеждане на монторинг при рапицата в Европа.

Еднопосочните резултати в последните години при опитите, изведени от Лимагрейн именно при почвено-климатични условия в България, показват висока толерантност към расите синя китка в страната.

За момента, толерантната  на синя китка генетика е доказано най-оптималното решение за справяне с този проблем. Лимагрейн може да предложи хибриди, при които изведените през последните години опити, потвърждават отличната им толерантност при доказан инфекциозен фон.

Нека чуем мнението на утвърдени експерти в областта на хербологията.

Интервю от опитни полета на Лимагрейн в Южна България - проф. д-р Тоньо Тонев.

Последно променена в Сряда, 24 Юни 2020 12:15

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand