29 Септември 2020

Късната сеитба - шанс или предизвикателство

11 Септември 2020

Вигинта Ралит от Литва, експерт на  RAPOOL,  за възможностите за късна сеитба         

 

Общият  преглед на текущия сеитбен сезон в Прибалтика  показва трудна ситуация. Късното прибиране на  реколтата, умерените температури и късните валежи  доведоха до  късни дати на сеитба.          

Основният  въпрос сега е: до коя дата  можем да сеем зимна рапица?         

Опитът ни показва, че късните дати на сеитба  зависят от местните условия и температури до края на годината, от хибрида и използваната технология

Ето какво е необходимо да знаем  за успешното развитие на рапица до края на годината: до този срок  растенията трябва да развият между 6 и 8 листа. Диаметърът на кореновата шийка трябва да има най-малко 8 mm, а дължината на корена  -   поне 20 см. Необходимо да има изравнено развитие на посева на полето.

 

Какви са рисковете от късната сеитба?

На първо място – по-малко време за развитие на растенията. Късните дати на сеитба крият риск от по-ниски температури, от значение е и по-кратката продължителност на деня, а това води до  по-малко фотосинтеза  и биомаса на корените.

Опит от миналото: по-късните дати на сеитба  водят до  по-нисък добив,  поради по-ниското ниво на толерантност на растенията  към стреса в началото на пролетта.

Можем да обобщим: късното засяване  не е категоричен критерий в  отглеждането  на рапица. Това, което можем да направим, е да адаптираме  технологията, за да се постигне най-добро развитие преди зимата и да се осигури  до 80% от потенциала за добив на рапичните хибриди.

 

Изчисляване на късните срокове на сеитба.

Растенията  показват различен растеж през есента, свързани със късните срокове на сеитба. Какво означава това за късните възможности за сеитба?         

Имаме различен тип хибриди. Средноранните растат по-бавно и се нуждаят от до 900 дневни градуса ( температурни дни ) за успешно развитие.         

Какво означава дневни градуси?         

За  вегетационния  период  до зимата това е температурна сума, специфична за местоположението,  до края на вегетацията (стабилна под 5 градуса) ,  и сума от средната дневна температура, по-висока от 3 ° до края на вегетацията.         

Ранните хибриди се нуждаят от около 650 ° температурни дни от засяването до края на годината,  а умерените хибриди  - до 900 ° дни.         

От сеитба до поникване  са необходими 80 ° дни, още 680 ° дни  за добро предзимно развитие,  диапазонът е  между 760 ° и 900 ° преди покой.

тАБЛИЦА 1

 

ТАБЛИЦА 2

Допълнителни препоръки за нашите фермери:

Качеството на семената има по-висок приоритет от датата на сеитба.         

При късни дати на сеитба, трябва по-голям фокус върху големите и средните пори в почвата. Растенията имат нужда от кислород в почвата, затова трябва да предотвратим повторно уплътняване, особено при влажни условия .        

При по-сухи условия  допълнителното повторно уплътняване може да подпомогне успешното поникване  на рапицата.         

Дълбочината на сеитбата трябва да се адаптира към късните срокове на сеитба.  Препоръчва се по-малка дълбочина на сеитба в сравнение с нормалните дати на сеитба.         

 Относно  плътността на сеитбата забелязваме, че фермерите започват да мислят за по-ниска плътност.

Друг ключов фактор за успешно развитие на посева е изборът на хибриди.          

Тук не е възможна обща препоръка.   Хибридите Ogura като DYNAMIC са привлекателни заради  по-ниската плътност на семената.  Техната растителна архитектура се възползва от повече пространство в полетата.

Допринасят за  увеличаване на добива  чрез повече странични разклонения и по-голям брой шушулки на страничен клон.

MSL хибридите като KICKER  са с  по-висока плътност на семената.         

Нашата препоръка е да се сеят  45 - 50 семена / м².

Ще увеличите добива чрез повече растения / м²,  растенията са с по-малко странични разклонения, но с по-големи шушулки и по-голямо тегло на хиляда семена.

Препоръката ни  за по- късни срокове на сеитба е -  увеличете малко плътността на сеитбата (55 - 60 семена / м²), за да имате по-добро засаждане преди зимата.     

    IMG 5197 1

 

Каква е  хербицидната стратегия при технологията Clearfield и силния хибрид PHOENIX CL?         

По-късните дати на сеитба изискват адаптиране на управлението на хербицидите.Борбата с плевелите трябва да се извършва навреме, за да се намали конкуренцията за младите растения. Фокусирайте се върху вегетационни хербициди, за да намалите стреса за нашите млади растения.

Clearfield може да бъде интересен вариант, тъй като прилагането на хербицид Clearfield идва по-късно, младите растения имат повече време за развитие и затова са  по-стабилни срещу хербициден стрес.

Така че, PHOENIX CL определено е опция за късни дати на сеитба.

 Допълнителна подкрепа:         

Прилагането на азот от 30 - 40 kg / ha може да даде допълнителен тласък на растежа, особено при по-студени условия.

Магнезиев сулфат, приложение на бор (2 l / ha), препоръчва се умерено приложение на тебуконазол при късна сеитба.

Допълнителен ключов фактор са  силните хибриди.

Силно развитие в ранния етап и през цялата есен се наблюдава при DYNAMIC с устойчивост на TuYV.  Добро развитие през есента има при  PHOENIX CL.

По-умерено развитие се отчита при KICKER.

Изводи:

Късна сеитба беше очаквана в Балтийския регионпоради късната жътва, умерената температура и  късните валежи.          

Но късните дати на сеитба не са причина  да не сеем изобщо, ние просто трябва да адаптираме технологията си.         

Правилният хибрид може да намали  негативните последици, особено с новите TuYV /жълта вироза/ устойчиви хибриди като DYNAMIC.         

Въз основа на изводите от  нашите вътрешни опити за датата на сеитба, можем да наблюдаваме при новите хибриди  по-силно развитие през есента (допълнителен тласък на растежа) и също по-силен толеранс към абиотичен стрес през пролетта, плюс  по-голям потенциал за добив в сравнение с нашите конвенционални хибриди.

IMG 5210 1

 

Последно променена в Петък, 11 Септември 2020 06:08

Banner

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand