17 Май 2021

ОНЛАЙН СЕМИНАР СИНДЖЕНТА - ЕКСПЕРТЪТ В СЛЪНЧОГЛЕДА!

23 Ноември 2020

Уебинар Синджента - експертът в слънчогледа, проведен  на 20.11.2020.

 Валентин Паун, който  отговаря  за слънчогледовото портфолио на Синджента  в Югоизточна Европа:

"Днес ще обсъдим добрите новини от Синджента,  а това са новите попълнения в слънчогледовото ни портфолио.

В нашата селекция имаме ясната цел -  освен да получаваме по-високи добиви,  да подобрим и  агрономическите характеристики на нашите хибриди.

Едно от основните предизвикателства за нас в България беше да подобрим устойчивостта на брашнеста мана в нашите хибриди.  Всички наши нови предложения идват с много силен пакет от агрономически характеристики,  за да ви дадем най-доброто решение за справяне с брашнестата мана в Клиърфийлд хибридите.

В сегмента,  където сме най-силни – Клиърфийлд плюс,  ще представим 3 нови хибрида.  И трите притежават най-високо ниво на толерантност на брашнеста мана,   съчетано с най-висок добивен потенциал.

Първият нов хибрид,  който ще предложим в Клиърфийлд плюс сегмента,  е Уанстар.

Уанстар е изпитан през последните години на много опитни полета в нашите държави и показа,  че превъзхожда другите хибриди по отношение на добива,  в сравнение с останалото ни портфолио и хибриди на пазара.   Показа най-висока толерантност на брашнеста мана. Той притежава също много добри агрономически характеристики   и е средно висок, което го прави лесен за жътва  с много чисти от болести стъбла.

Той се доказа като един от най-високодобивните хибриди не само в България,  но и в съседите държави и при различни условия.  Това ни кара да го наречем звездата в нашето Клиърфийлд плюс портфолио.

Този хибрид е и препоръчан от нашият изследователски екип в Синджента, който провежда изпитания на много места в цяла Европа за устойчивост на различни болести при различни климатични условия, при измерване и на  добивния потенциал. Това е така,  за да сме сигурни,  че това,  което ви предлагаме,  е най подходящият хибрид слънчоглед за вашите условия.

Вторият нов продукт,  който ще представим на българският пазар тази година,  е Айвъри.

Айвъри е представител на средноранната група по ранозрялост и той е много подходящ за интензивни условия на отглеждане,  но също така показва и много добра толерантност на суша.

Той ще пастне много добре там,  където земеделците са засявали Бакарди досега,  но ще е с подобрена толерантност на листни болести като брашнестата мана,  която е беше проблем през последната година.  Хибридът  е много устойчив на полягане,  заради неговата толерантност на болести,  както и заради неговата височина,  която е по-малка от тази на Бакарди.

NX 82212 е третият хибрид,  който ще допълни нашето портфолио. Той е най-ранният от нашите средноранни хибриди.

Предимството на това ранно развитие е видимо в години,  когато сушата и стресът за растенията идват рано в сезона. Този хибрид се изпитва в нашата опитна мрежа от много години и показва това свое предимство в по-трудни условия, но в добри години той изпъква с  високия си добивен потенциал. Както предните два хибрида и той притежава всички агрономически характеристики като толерантност на брашнеста мана  и другите листни болести.

Тъй като стресовите условия обикновенно се застъпват с нападение от синя китка, този хибрид има допълнително предимство от гледна точка на толерантност на синя китка.  Може да се засява там, където нападението от синя китка идва на по-късен етап в сезона,  тъй като е толерантен хибрид.

Нашата препоръка е винаги в едно стопанство да имате два типа хибриди с различна ранозрялост и различна генетика,  например NX 82212 е хибридът,  който ще ви даде най-високи добиви при стресови условия,  а при нормална година най-добър резултат ще получите от Айвъри.

NX 82212 е хибрид,  който трябва да използваме за справяне със синята китка, така  че в силно нападнати зони нашата препоръка е да се използват хибриди с най-новите генетични устойчивости в комбинация с хербицида Листего Плюс.

В Експрес сегмента имаме ново попъление в нашето портфолио – Суоми.  Той има същата толерантност на брашнеста мана като Сумико и Субаро,  като Суоми е най-ранният ни хибрид от нашето портфолио и също притежава подобрена устойчивост на синя китка.

В Експрес сегмента с нашите добре познати Сумико и Субаро сме показали отлични резултати при различни условия на отглеждане . Тези успехи не се дължат само на високия добивен потенциал,  а и на много добрите агрономически характеристики. Например Сумико,  който е в средата на средноранния сегмент, е ниско растение с добра устойчивост на полягане и  добра толерантност на болести. Той е  може би най-харесваният хибрид от маслобойните,  защото мисля, че е хибридът с най-високо маслено съдържание в този сегмент. От друга страна,  в среднокъсната група ние имаме Субаро с отлична сухоостойчивост,  което показа и последната година. Той  притежава и отличен добивен потенциал,  който показва в добри години.

Както в Клиърфийлд,  така и в Експрес сегмента,  ние препоръчваме да имате два хибрида и сме открили идеалното партньорство между Сумико и Субаро,  за да се справите с различните климатични условия.

Всички тези нови хибриди,  за които говорих, са част от нашето ново поколение хибриди,  които идват в Клиърфийлд плюс технологията в нашето портфолио.

Това, което правим много добре,  е да комбинираме  по най-ефективния начин за справяне с плевелите чрез Клиърфийлд плюс технологията,  в комбинация с най-високия потенциал за добив на нашите хибриди.   Ние  никога не правим компромиси по отношение на добива,  това е в резултат на много работа и на  широката изследователска мрежа във всички страни от региона."

Последно променена в Понеделник, 23 Ноември 2020 09:31

Web Banner 300x250 12

Amalgerol Essence banner

 

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand