10 Април 2020

Академия за фермери - вдъхновение от новите идеи в земеделието

Интервю от Седмата Академия за фермери, 2019 г. - Пловдив, с Ватауташ Лиакас - Университет "Александро Слугински" - Каунас

- Какво представихте на Академията за фермери?

- Седмата Академия за фермери вече е направила много крачки напред. Възникват и нови въпроси, които коментираме и така продължаваме в тази правилна посока. Фермерите, които са били на предишните издания на Академията вече разбират за какво става на въпрос. Имаше и нови хора и затова се стараем някои основни въпроси да ги повторим . Много от тези фермери са първо поколение в този бизнес, които използват иновативни технологии. Те не са фермери пето до седмо поколение и трябва да имат задълбочен анализ на това, което правят. В Германия, в Белгия и Дания има фермери, които работят вече 4- то, 5-то, 7-мо поколение и там коментираме други въпроси. А тук ние се учим взаимно, защото неминуемо се правят грешки. Ние анализираме тези грешки, правим изводи и даваме правилните препоръки, за да може земеделците да съхранят почвата, която всъщност е техният капитал. Обикновено земеделците обръщат много голямо внимание на сеялката, на трактора, на други машини, които в повечето случаи са инжинерни решения, а пренебрегват основният си капитал – почвата. Ние трябва да им покажем как да внимават за по-важния, какъвто е почвата. Трябва да ги учим как да се грижат за този актив.

Много сме щастливи, че вече 7 години обучаваме много фермери и те започнаха да ни разбират. Ние сме като треньор на отбор, а природата е нашият партньор. Тя не допуска грешки. Ако направиш една грешка в годината, трябва да чакаш чак до следващата година за да я поправиш . Тази Академия е много важен формат. Тя е за фермерите, които разбират своя бизнес и се интересуват как да просперират. Тези, които не разбират идеята на тази Академия, най-вероятно никога няма да разберат своя бизнес и ще им се наложи да го продадат, или да преминат в друга сфера, защото всичко много бързо се развива в посока напред. Който изостане, просто няма да издържи.

Това, което получават земеделците тук като информация, може да се каже, че е повече отколкото студентите научават за една година. Ние като лектори сме щастливи от това, че всяка година участниците в Академията се увеличават. Това ни дава увереност, че сме нужни на фермерите и те са нужни на нас, ние играем като един силен отбор.

 

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 08 Януари 2020 14:20

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand