14 Април 2024

МАЛКИ ГРАДСКИ ГОРИ ПО ЯПОНСКИ

15 Октомври 2020 992

 

Миниатюрните градски гори, засадени по метод, изобретен от японски ботаник през 70-те години, стават все по-популярни.
Те могат да процъфтяват в райони с размерите на тенис корт.
Известни като гори „Miyawaki“, дърветата растат по-бързо и абсорбират повече CO2 от плантациите, отглеждани за дървен материал.
Идеята е проста - вземете изоставени площадки, засадете ги плътно с голямо разнообразие от местни разсад и ги оставете да растат с минимална намеса. Резултатът, според привържениците на метода, е сложни екосистеми, напълно подходящи за местните условия, които подобряват биологичното разнообразие, растат бързо и абсорбират повече CO2.
Методът се основава на работата на японския ботаник Акира Мияваки. Той открива, че защитените зони около храмове, светилища и гробища в Япония съдържат огромно разнообразие от местна растителност, която съществува съвместно, за да създаде устойчиви и разнообразни екосистеми. Това е в контраст с иглолистните гори - неместни дървета, отглеждани за дървен материал - които доминират в пейзажа.
Колко място смятате, че ви трябва, за да отглеждате гора?
Ако отговорът ви е по-голям от няколко тенис корта, помислете отново. Миниатюрни гори изникват върху петна от земя в градските райони по света, често засадени от местни общностни групи, използвайки метод, вдъхновен от японските храмове.
Градските гори носят много ползи за общностите извън тяхното въздействие върху биологичното разнообразие. Зелените площи могат да помогнат за подобряване на психичното здраве на хората, да намалят вредните ефекти от замърсяването на въздуха и дори да се противопоставят на явлението топлинни острови в градовете, където бетон и асфалт повишават неестествено високите температури.
Въглеродни мивки
Но потенциалът за подпомагане на борбата с изменението на климата прави горите Мияваки особено привлекателна възможност за много природозащитници. Залесяването е ключова част от стратегиите за ограничаване на повишаването на глобалните температури до 1,5 ℃, като инициативи като Bonn Challenge, Trillion Trees Vision и проекта 1t.org на Световния икономически форум поставят амбициозни цели.
 
 

 

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Четвъртък, 15 Октомври 2020 13:51

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand