23 Април 2021

АЛХАМБРА - ЧЕРВЕНАТА КРЕПОСТ

Алхамбра! Намираме се пред прочутия мавърски дворцов комплекс – град над града, който не спира да удивлява хората вече осем века. На този хълм в историческата 1492 г. стоял и последният му владетел – Буабдил Мохамед 11-ти, предал града след дълги битки  с  испанските крале Фердинанд Арагонски  и Изабела Първа.  Говори се, че сред като излезли от града, маврите се спряли на едно високо място, наричано днес „Въздишката на мавъра“.   Когато погледнали назад, за да зърнат за последен път своя величествен червен дворец, майката на Буабдил му казала: „Плачи сега като жена за онова,  което не можа да защитиш като мъж!“

Дълго може да се разказва за дворците и градините им, които са построени в началото на 13-ти век от маврите, завладяли голяма част от Испания. Дворците са строени денонощно, дори на светлина от факли. Толкова са бързали маврите да се настанят на това благословено място – с климат и природни дадености, които им били отказани в пустинната им родина.

Маврите не можели да се нарадват най-вече на изобилието от вода. Затова тя блика тук от десетки фонтани и езерца.

Недалеч от дворцовия комплекс    се намира Хенералите, мавърска вила със своите  прочути градини, в които стотици видове цветя,  декоративни храсти и дървета удивляват несекващия поток от туристи... . Именно  тук през 1492-ра година  испанската кралица Изабела Първа  дарява бижутата си на Христофор Колумб за експедицията му, довела до откриването на Америка. 

  Комплексът Алхамвра  е от шест части - палатът Насарите,  в който стени и тавани са  невероятна каменна дантела,  Дворецът на Карл V , Рауда, Медина и крепостта Алкасаба. Забележителен е „Дворецът на лъвовете“ – описан като най-ценния образец на арабското изкуство в Испания.

 Цитаделата е оцеляла като по чудо  на няколко пъти -  не само след  разрушително земетресение в околността.  Легендата твърди, че по време на френската окупация един от маршалите на Наполеон  издал заповед да взривят двореца. Минути преди изпълнението на заповедта обаче на една от кулите се появил трупът на обесил се боец от испанската армия – войникът Гарсия.   Маршалът приел това като лошо знамение, отменил командата си и светкавично напуснал Гранада.

Още една легенда от   Алхамбра... Красавица  от царските наложници се влюбила в християнин,  гост в двореца.  След неговото заминаване, момичето свирело денонощно тъжни песни на вълшебната си  сребърна  лютня. Не след дълго   испанците завладяли крепостта,  а девойката завещала инструмента си на града. Лютнята, която се смятала за магическа,   била отнесена в Италия  и след доста време хора, които  не знаели историята й, претопили среброто  прехвърлили струните й  върху една стара цигулка. Дали случайно  пък ,  това била ... цигулката на Паганини.
 Магия  от  Алхамбра с продължение през вековете - една от многото, превърнали червената крепост   в осмото от новите Чудеса на света.

 Автор Татяна Николчева

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Понеделник, 01 Февруари 2021 17:50

Web Banner 300x250 12

Amalgerol Essence banner

 

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand