27 Октомври 2021

"ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА" И КАК РАБОТЯТ ГОЛЕМИТЕ В АГРОБИЗНЕСА? ИНТЕРВЮ С ГЕОРГИ МАНТАРЛИЕВ

Разговаряме с Георги Мантарлиев, основател на Академия за фермери - свят на възможности, който споделя своя опит и перспективи за устойчиво земеделие. 

Г-н Мантарлиев, какво бихте казали за "Зелената сделка" и какво място има в съвременното българско земеделие?

Георги Мантарлиев: Изминаха повече от осем години, откакто започнахме да обучаваме земеделците как да се грижат за земята и бизнеса си. И похвалното е, че след осем години ни последваха и мултинационалните компании. Фокусът вече е  преместен от директното представяне на продуктите и се обръща повече внимание на това, как земеделците да решават възникналите проблеми.

Да преминем към анализ на актуалната земеделска обстановка.

Относно „Зелената сделка“  до миналата година имаше голяма активност и за момент си помислих, че много хора ще насочат усилия  да направят  „Зелената сделка“ осъществима и в същото време  икономически ефективна.  Но видяхме,  че след миналогодишните стресови условия от сушата много бързо се изпари ентусиазмът на всички псевдотехнологии, които се бяха нароили. Имаше момент,  в който много хора се представяха за специалисти по земеделие,  по обработките и не-обработките на почвите и миналата година беше изпитна след първия семестър. Много хора не успяха да вземат този изпит  за успешното приложение на технологии, които рекламираха. Това показва дали те са подготвени, дали имат знания и умения, или просто са опитали да яхнат тази „Зелена сделка“, за да се облагодетелстват.

Според нас „Зелената сделка“ е необходимост. Ние земеделците получихме активи от природата, който  последните 60-70 години експлоатираме жестоко. Тази експлоатация доведе до опасни  последици, с които нарушихме процеси в околната среда. В същото време старите практики като дълбоките обработки, химичните натоварвания с торове и пестициди не дават желания икономически резултат и много стопанства по света са изправени пред фалит.

За да възвърнем отчасти това, което сме получили като дар от природата, да го съхраним и да получим добра печалба, е необходима „Зелена сделка“. В същото време тя е дълбоко понятие, което изисква много опит, добри практики откъм ползвани продукти и технологии, в които, мога съвсем уверено да ви кажа, че  сме едни от най-подготвените като експерти. Осем години, откакто стартира Академия за фермери-свят на възможности, виждаме постоянно как хората, с които започнахме да работим, с  които поехме по този път,  развиват стопанствата си, като най-устойчивите в страната – регион по регион. На територията на цялата страна и извън нея  земеделците, с които работим, са най-добрите. Те са най-успешните земеделци във всеки регион на България. Изберете си област и веднага ще ви кажем кой е нашият човек там. Осем години той е най-успешният, най-ефективният земеделец в региона!

Готови ли сме да намалим използването на тор и продукти за растителна защита?

Георги Мантарлиев: Точно това правим, оптимизираме инвестициите, без риск от намаляване на реколтата. Трябва да сме конкурентни, защото конкуренция има във всеки сектор и  тя е жестока. За да сме конкурентни и в същото време да запазим земята, правим  технология, в която  ползваме 99% биологични продукти. В същото време е и по-изгодно. Няма да  кажа, че химията е конкурент на  биологията. Ако химията е отровата, биологията е елексирът. Даже не е лекарството, то е някакво чудо. В действителност как се получава – биологичните продукти като инвестиция са икономически по-изгодни от химическите продукти. В същото време с биологичните продукти имаме грижа за почвата и растенията. С тази грижа можем да възстановим нарушените баланси, да върнем и подобрим почвеното плодородие.

 Ефектът се вижда веднага след първото пръскане. След 5 дни ще ви покажем доброто, което се е случило на полето. Реколтата от тези полета е изключително добра, винаги  е повече от контролата, която сме оставили. Печалбата е по-голяма, защото има по-малко разходи. И много е важно, че имаме устойчивост. Ако се случат стресови фактори като миналогодишната суша, или преовлажняване, или както имаше измръзване в някои части на България, с нашите практики и с продуктите, които сме издирили по света и осигурили на земеделците, бизнеса има буфери.  Те са сигурност, гаранция,  че  растенията  ще преодолеят  по-леко тези стресови климатични условия. Може да е горещото време, студеното време, различните фази на развитие и т.н., когато на земеделците се налага да  пръскат и след това се получават проблеми. Дали е суша, или много вода от проливни дъждове, полето се балансира с нашите практики и продукти, които са биологични. Имаме добра технология и  постоянно я надграждаме и усъвършенстваме.

 Основа, която вече осем години дава утвърдени резултати. Продължаваме да работим и до днес  с 98 % от земеделците, с които сме стартирали. И не само работим, изграждаме връзки, които създават общност в земеделието. Тази общност може да обменя идеи, да обсъжда резултати  и това се получи напълно естествено.

Кое е най-важното постижение  на уникалната  Академия за фермери, която създадохте?

Георги Мантарлиев: Много пъти след великолепните лекции, представяни на нашите форуми, участниците потвърждават, че това е Олимпиада на знанието. По-успешни форуми в света, не сме виждали. А  сме обикаляли много ферми по целия свят, били сме на  десетки  лекции и семинари. Такъв  формат все още не сме срещали.  Да се съберат най-елитните земеделци в една страна, да дойдат  звезди в агросектора като Джоел Уилямс, Адемир Калегари, д-р Рикардо Щефан, това са рок звездите в агробизнеса. Толкова са популярни, а така  разбираемо представят  на земеделците най-новото от науката в агробизнеса! Повечето лектори нямат фокус върху продуктите. Показват се принцип и закономерности, анализират се практики и технологии. Целта е земеделците да научат  това, което съвременната наука е намерила като най-добро решение на съществуващите проблеми, рентабилност на производството, нови технологии и продукти в един прогресиращ сектор с грижа за природата. Затова много пъти показваме, че това е най-полезното събитие, което се случва в  българския агробизнес.  

Нашата фирма е млада, но с международна  армия от експерти, която ни дава силата и  вдъхновението да продължим да правим тези невероятни събития.

Надявам се  към края на тази година да има следващото, девето издание на Академия за фермери – свят на възможности.

Имате ли собствен опит в земеделието?

Георги Мантарлиев: Да, бях един от най-активните големи земеделци. Преди 8 години продадохме тази част от бизнеса. Аз и сега имам производство, което наричам „уикенд земеделие“ , защото стопанството е малко – 3000 дка. Който желае може да ми гостува. Някои колеги се увлякоха по но-тил технологиите и добиха познания основно от интернет и сладки приказки на маса.  Има нещо, което забелязвам в YouTube публикации и видеа,  и то е,   че 90 % от видеата показват само как се сее. Рядко можеш да видиш видео с  жътва на култури с  но-тил сеитба в нашите географски ширини. В Южното полукълбо е друго, там няма зима, няма сух период. Били сме в Бразилия, видели сме много различни технологии, и пак най-доброто е минимум безпокойство на почвата плюс приложение на биологични продукти.  Там те  са местно производство  или от Америка  и са  подобни на тези, с които ние разполагаме. Но сравнителните анализи   показват, че  най-добрите резултати се получават с нашите продукти, дори и в Бразилия.

А относно но-тил технологията в България,  има земеделци, които пробваха и както казва Нешка Робева – „наиграха се“. Не успяхме да видим устойчиво производство по но-тил технологията. Мнозина  и то известни земеделци опитаха. Има един преходен период, в който преминаха от традиционни към но-тил технологии. За  период от  година – година и половина може би по стечение на  благоприятните климатични условия  при някои  се случи  удовлетворяващ  резултат, но никога не  беше  впечатляващ. И вече след втората – третата година нещата добиват драматичен характер. Не можахме да видим устойчивост или повторяемост на  резултати с но-тил технологията.

Докато технологията, която предпочитаме, е  много удобна, при нея борбата с плевелите е по-лесна, по-осъществима, съхраняването на почвената влага е по-добро. Постоянно сравняваме много технологии, за да си „сверим часовника“ – къде сме, какво препоръчваме, какво гарантираме като резултат.

 Аз бях представител на две компании за сеялки за директна  сеитба. Остана по-добрата, по-лесната.  Другата също е добра, но трябва адаптация на земеделците към нея, трябва да си  добре обучен, да осигуриш  добър мониторинг, да дебнеш момента, което не всеки път е осъществимо във всички стопанства. Затова предпочетохме по-лесната за земеделците технология.

Всичко, което направихме, го постигнахме с най-добрите земеделци на България. Тези земеделци, работят осем години с нас, стопанствата им са стабилни, а това става с икономическа ефективност, с печалба, за да може стопанствата  да продължат да се развиват.

Но-тил технологията е възприета   в някои части на света, но трябва да имаш по-малки претенции към добива. Къде е разпространена? Основно в Канада, Казахстан, Австралия и Южна Америка -  Бразилия и Аржентина. В Канада климатичните условия позволяват по-нормален добив. В Казахстан  добивите са 100 кг на дка пшеница, в Австралия – 100-150 кг/дка.  Аржентина и Бразилия са страни,  в които няма зима с минус 15 градуса, няма и сухо лято с плюс 40 градуса и нагоре, с два-три месеца сух период.

При нашите географски ширини  но-тил не може да даде добри резултати и няма рекорди от нея. Тя е за малко по-екстензивното земеделие, ако нямаш претенции за добив, ако няма натиск от конкуренция, ако съседът няма  да ти вземе земята, ако земята е ваша фамилна собственост  от 300-400 години – тогава можеш да правиш но-тил.

Имате ли наблюдения какво се случва с развитието на технологиите в Европа?

Георги Мантарлиев: Мога да споделя много опит и от Европа. Посещавам много страни за обмяна на опит и виждам, че нашите практики се прилагат с успех на стария континент. Но важно е да се знае, че  за да се получат резултатите,  наистина трябва да се работи  точно  както е по препоръката на експертите.

Вече мисля и вярвам, че  правим  технология, която е еталон за Европа. Контактуваме с двата най-големи кооператива във Франция, с големи стопанства в Ирландия, Полша, Чехия, Германия, Прибалтика, Казахстан, Узбекистан сега имаме начало на партньорство  в Румъния.

В България има отлични условия за селскостопанско производство и  едни от най-добрите земеделци в Европа.  И най-интересното е, че работим с тях от осем години. Тези най-добри земеделци могат да покажат  ценни практики. Учудвам се, когато някои си мислят, че все още прохождаме. Имаме достатъчно опит. Това,  което правим заедно със земеделците е   изпълнение на тези иновативни  практики на световно ниво.

Компаниите, които представлявам, имат дистрибутури във всяко кътче на земята. Обменяме  опит и се оказва, че това, което сме успели да адаптираме като технология,  продукти и моменти на приложение,  е една от най-добрите практики в целия свят. Това го казвам съвсем отговорно. И заради това работим  с най-добрите в нашата страна вече осем години, който може – да си направи извод, убеден съм, че сме

 на правилния път!

  Напълно съм обнадежден за бъдещето на нашата съвместна работа с земеделците. Заедно с тях правим една  технология с крайна цел –  устойчиво земеделско производство в Европа!

IMG 2271

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Четвъртък, 25 Март 2021 09:40

Web Banner 300x250 12

Amalgerol Essence banner

 

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand