14 Април 2024

Първата в света ваксина за медоносни пчели е одобрена в САЩ

 

САЩ одобри първата в света ваксина за медоносни пчели, предназначена да защити незаменимите полинатори от болестта на американския гнилец, причинена от ларвите на Paenibacillus.

Разработена от американската биотехнологична компания Dalan Animal Health, ваксината получи одобрение от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) през първите дни на януари 2023 г.
Ваксината идва под формата на мъртви бактерии, които се смесват с храната, консумирана от пчелите-работнички.След това ваксината се усвоява и прехвърля към жлезите, които произвеждат пчелно млечице, богатият на хранителни вещества секрет, който се дава на кралиците- майки. Кралицата поглъща желето и фрагменти от ваксината се прехвърлят в нейните яйчници и развиващите се яйца. След като са били изложени на неактивните бактерии, развиващите се ларви излизат от яйцата си с имунитет срещу американския гнилец.

Американският гнилец може да бъде катастрофален за кошерите на пчелите. Това е силно инфекциозно заболяване, въведено в кошера от плаващи пчели от близките колонии, носещи спори на бактериите. Тези спори са изключително здрави и устойчиви на екстремни климатични условия, както и на и много химикали, които биха убили други бактерии.
След като болестта навлезе в кошера, убива младите ларви, които са най-уязвими към инфекцията. След това от мъртвите ларви се развиват спори, които ще се разпространят в останалите кошери, помитайки останалата част от колонията. Тежките инфекции могат сериозно да отслабят колонията и да унищожат целия кошер.
„Това е вълнуваща стъпка напред за пчеларите, тъй като ние разчитаме на антибиотично лечение, което има ограничена ефективност и изисква много време и енергия, за да го приложим към нашите кошери“, споделя Тревър Таузер, собственик на Tauzer Apiaries и член на борда на Калифорнийската държавна пчеларска асоциация.

„Ако можем да предотвратим инфекция в нашите кошери, можем да избегнем скъпи лечения и да съсредоточим енергията си върху други важни елементи за поддържане на пчелите ни здрави“, добави той.

Технологията не включва генетично модифицирани организми, казва Далан и може да се използва в органичното земеделие.

Освен меда, на пчелите се разчита и за опрашване на храна. Според FDA около една трета от храната, консумирана в САЩ, идва от култури, опрашени от медоносни пчели. Ето защо глобалният спад на пчелите и другите опрашващи видове е толкова обезпокоителен. Има много фактори зад този колапс – от изменението на климата и унищожаването на местообитанията до прекомерната употреба на пестициди – но болести като гнилеца също са основен фактор.

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 25 Януари 2023 13:24

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand