13 Юни 2024

БАТЕРИИТЕ ПРОМЕНЯТ ИГРАТА

Световното производство на батерии се е увеличило повече от три пъти през последните три години.
„Комбинацията от слънчеви фотоволтаици и батерии днес е конкурентна на новите въглищни централи в Индия“, казва д-р Бирол. „И само през следващите няколко години ще бъде по-евтино от новите въглища в Китай и енергията от газ в Съединените щати. Батериите променят играта пред очите ни.“
РАЗХОДИТЕ ЗА БАТЕРИИ са спаднали с 90% за по-малко от 15 години
Това е един от най-бързите спадове, наблюдавани някога сред технологиите за чиста енергия, и дава надежда, че батериите могат да доведат света до целите му за възобновяема енергия.
Въпреки че все още сме склонни да мислим за литиево-йонните батерии като за компонент на потребителската електроника като телефони и лаптопи, технологията играе все по-голяма роля в енергийния сектор - който сега представлява над 90 процента от общото търсене на батерии.
Само през 2023 г. внедряването на батерии в енергийния сектор се е увеличило с повече от 130 процента. Те ускоряват и ръста на електрически автомобили с 14 милиона от продадените превозни средства миналата година в сравнение с 3 милиона през 2020 г.
„Секторите на електроенергията и транспорта са два ключови стълба за достатъчно бързо намаляване на емисиите, за да се постигнат целите, договорени на COP28, и да се запази възможността за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C“, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.
„Батериите ще осигурят основите и в двете области, играейки безценна роля в увеличаването на възобновяемите енергийни източници и електрифицирането на транспорта, като същевременно доставят сигурна и устойчива енергия за бизнеса и домакинствата.“
Тъй като слънчевата и вятърната енергия са променливи възобновяеми източници, съхранението в батерии е от решаващо значение за изравняване на доставките на електроенергия от тези зелени източници.
Той може също така да облекчи претоварването на мрежата по време на високо захранване, като предлага изход за улавяне и съхраняване на излишната електроенергия, която иначе би била загубена.
За да се утрои глобалният възобновяем енергиен капацитет до 2030 г., IEA изчислява, че ще са необходими 1500 GW съхранение на енергия, от които 1200 GW от батерии.
Батериите също могат да помогнат за постигане на универсален достъп до енергия в световен мащаб до 2030 г., позволявайки на 400 милиона души в развиващите се икономики да получат достъп до електроенергия чрез децентрализирани решения като слънчеви домашни системи и мини мрежи.
Растежът на батериите изпревари почти всички други технологии за чиста енергия през 2023 г., казва МАЕ, тъй като намаляващите разходи, иновациите и подкрепящите индустриални политики помогнаха за увеличаване на търсенето.
На срещата на върха за климата COP28 в Дубай през декември страните се споразумяха да утроят капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. и да удвоят скоростта на енергийната ефективност, като същевременно се отдалечават от разрушаващите климата изкопаеми горива.
Но внедряването на батерии все още трябва да се увеличи значително през следващите няколко години, ако светът иска да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.
За да се постигне това, общият капацитет за съхранение на енергия ще трябва да се увеличи шесткратно до 2030 г. в световен мащаб, като батериите представляват 90 процента от увеличението, а помпената водна енергия покрива по-голямата част от останалото.
Докато Китай произвежда повечето батерии днес, докладът показва, че 40 процента от обявените планове за производство на нови батерии са в развити икономики като САЩ и Европейския съюз
 
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 08 Май 2024 15:21

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand