30 Ноември 2020

Пчелното разнообразие е в сериозен дефицит от 90-те години насам

20 Октомври 2020

Пчелите играят съществена роля в земеделието, но днес намираме много по-малко видове от тях по Земята. Анализи на пчелари и наблюдения събирани цял един век, разкриват рязък спад в пчелното разнообразие през последните три десетилетия.
През 50-те години проучванията отчитат около 1900 вида годишно, но след това числеността започва да се срива около 90-те години, отразявайки сериозен спад в глобалното разнообразие на пчелите.
„Това е първото проучване, което предполага, че упадъкът на пчелите е глобален процес и че най-значителните промени са настъпили през последните години“, казва Маргарита Лопес-Урибе, еволюционен еколог на пчелите в щата Пенсилвания. Новите доклади оценяват световните тенденции в пчелното разнообразие от 20-те години на миналия век, като използват базата данни на Глобалния информационен фонд за биологичното разнообразие. Тази международна мрежа за обмен на данни съдържа това, което Лопес-Урибе описва като „най-изчерпателния набор от данни за събиране на насекоми в целия свят“, включително снимки на пчели в полето и на музейни екземпляри от 18-ти век.
Предишни проучвания на пчелите съобщават за спадащи популации, но доказателствата често са ограничени до Европа и Северна Америка. Броят на западните пчели (Apis mellifera) намалява например в Северна Америка и Европа, но се увеличава в Азия, Африка и Южна Америка. Като цяло за пчелите обаче глобалната ситуация беше неясна. Едуардо Затара и Марсело Айзен от Института за изследване на биологичното разнообразие и околната среда в Рио Негро, Аржентина, установиха, че броят на случаите на наблюдение на пчели се е увеличил през последните десетилетия, но броят на наблюдаваните видове намаля.
QKZ79e
През 50-те години колекционерите добавят около 22 000 пчелни записи годишно, от около 1900 вида всяка година, за общо 5600 вида, събрани през цялото десетилетие, а изследователите изчисляват, че около 6700 вида биха били открити в дивата природа.
През 2010 г. колекционерите са събрали средно 860 вида годишно от средно над 37 000 наблюдения годишно, което води до приблизително около 3400 вида, които могат да бъдат намерени по света в дивата природа.

Намаляването на броя на видовете се е случило на почти всеки континент, започвайки от различни точки през последните четири десетилетия, но до голяма степен през 90-те години на повечето континенти. Изключение е Австралия и близките острови, където броят на пчелните видове, оценен от наблюдения, се увеличи от около 300 до 500 през 2000-те. Но броят на видовете в този регион е спаднал до 300 през 2010-те. 

В световен мащаб хиляди видове пчели са станали толкова редки, че са трудни за намиране или са изчезнали. 

Тези открития трябва да убедят хората, че загубите на пчелно разнообразие не се ограничават до конкретни региони, а „част от по-голямата тенденция в световен мащаб“, казва Затара, който в момента е гостуващ учен в Националния природонаучен музей Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия.
Пчелите и други насекоми като пеперуди и мухи опрашват над 75 процента от най-важните видове култури, отглеждани днес, казват учените. Но тези опрашители са изправени пред множество заплахи, включително разширяването на монокултурното отглеждане на култури, пестицидите , изменението на климата и патогените, които могат да се разпространят в международната търговия с пчели . Изследователите също така предполагат, че пчелите могат да бъдат изложени на риск от електропроводи

010920 yhl beedecline inline1

Мистерията на изчезването на пчелите все още не е окончателно разгаданаИзточник: https://www.sciencenews.org/article/collectors-find-plenty-bees-fewer-species-than-1950s

Последно променена в Вторник, 20 Октомври 2020 10:53

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand