07 Август 2020

ЗАЩО ДА ЗАПОЧНЕМ БОРБАТА С ПЛЕВЕЛИТЕ В ПШЕНИЦАТА ОЩЕ НАЕСЕН

11 Октомври 2019

КОРЕЛО ® ДУО - безупречното решение за борба с плевели

През есента пшеницата формира до 40% от бъдещия добив. Затова нормалното гарниране на посева в този период е от съществено значение за успешното презимуване на растенията. С настъпващите промени в климата при нашите условия есента става топла и продължителна, което провокира в значителна степен масовото поникване на разнообразни плевели. При комбинация с оптимална влага може да се появят до 90% от житните и 80% от широколистните плевели. Поникналите при тези условия плевели не само затормозяват културата и я конкурират за хранителни вещества и вода, но и се развиват бързо и презимуват успешно, като напролет борбата с тях става по-трудна поради това, че са прераснали .
Есенното третиране с хербициди в подходящите фенофази създава условия за оптимално развитие на пшеницата, като елиминира неблагоприятното въздействие на поникналите плевели, осигурявайки чист старт на културата още през есента и дава възможност на културата да развие пълния си потенциал за качествен и количествен добив.
През последните години се наблюдава тенденция за намаляване на обработките на почвата и в частност на оранта, което доведе до увеличаване на проблемните житни плевели като овсига, власатка, див овес, райграс, както и широколистните като лепка, ефемерни видове, лайка, врабчови чревца, овчарска торбичка и други. Основен проблем става заплевеляването през есента и със самосевки от технологична рапица или слънчоглед .
Едни от най-упоритите плевели за контрол са ВИДОВЕТЕ ВЛАСАТКА поради спецификата на листната петура, която може да достигне само до 1 мм. Много важно е хербицидното третиране да се извърши в ранни фази на плевела 1-3 лист , които се наблюдават през есента.
ОВСИГА - другият изклюлително труден за борба плевел, поради множеството власинки по листната му петура хербицидите не успяват да проникнат и се отмиват.
Житни плевели като ВЕТРУШКА, ДИВ ОВЕС, ЛИСИЧА ОПАШКА, РАЙГРАС също поникват в голяма степен през есента и презимуват до следващия сезон. Поради упоритостта им е препоръчително да се започне борба с тях още при поникване наесен, като по този начин ще се намали ранната конкуренция с полските култури, а полетата ще бъдат чисти напролет.

През есента Корело® Дуо се справя с всички едногодишни житни и широколистни плевели, включително упоритите власатка, овсига, както и самосевки от технологични слънчоглед и рапица.
Корело® Дуо 85 ВГ има ситемно действие и до 1 час прониква в растителните тъкани, като растежът на плевела спира. Пълното загиване е в рамките на 1 – 3 седмици в зависимост от климатичните условия и видовете плевели.
Оптималният момент на приложение е от трети лист до фаза вретенене. За максимална ефективност на продукта се препоръчва приложение, когато плевелите са в ранна фаза на развитие. При житни плевели най-добри резултати се отчитат, когато се пръска от 1-3 лист до начало на братене на плевела. За широколистните плевели най-добрият момент е между 2 – 6-ти лист.
Корело® Дуо 85 ВГ се прилага в доза 26,5 г/дка и с обем на пръскане 10 - 30 л/дка. В пакет с хербицида е и прилепител Дасойл™, който подобрява действието и повишава ефективността. Той се прилага в доза от 50 мл/дка.
Корело® Дуо 85 ВГ Ви предлага :
• Двойно системно действие, с различен механизъм на активните вещества
• Корело® съдържа и антидот, който осигурява 100% селективност към културата.
• Отличен контрол на житни плевели – райграс, овсига, власатка, див овес, метлица, лисича опашка.
• Ефективен срещу всички широколистни плевели, в това число паламида, лепка, див мак, ефемерни видове, технологични слънчогледови самосевки и рапица.
• Спира растежа на житните и широколистни плевели до 24 часа след третиране.
• Допълнително почвено действие до 3 седмици, при което се контролират по-късно поникващите плевели след третиране.
• Може да се прилага наесен, при поникнали плевели.
• Може да се прилага при температура над +5° .

Последно променена в Петък, 11 Октомври 2019 09:29

Banner

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand