03 Август 2020

СЕЛЕКЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР NPZ НА РАПУЛ – ТРАДИЦИЯ И ТЕХНОЛОГИИ НА БЪДЕЩЕТО

20 Юли 2019

Като част от програмата на Международния конгрес, група журналисти посетихме селекционния център NPZ на остров Поел, Северна Германия. Това е една от селекционните станции на Рапул, разположена на площ от 1300 дка, 23 процента от която са оранжерии. Бяхме посрещнати от г-н Дитмар Брауер , който ни разказа, че това е бившата семейна ферма с история повече от 400 години. В началото на миналия век тук са започнали да правят селекция и това е продължило и след като областта попада в Източния блок. Тогава неговият дядо остава тук като директор на института, който продължава селекционната дейност. След обединението на Германия фамилията я откупува и до ден днешен се занимава със селекция на полски култури. В научно-изследователските лаборатории се използват най-модерни методи на селекция чрез изследване на генетични маркери. Бяха ни показани оранжериите, където се изследват различни растения за ценни характеристики, които се предават на хибридите рапица. Видяхме методите, чрез които селектират устойчивостите на икономически важните болести по културата. В отделна лаборатория се сравнява ефективността на различни обеззаразители и биостимулатори. На опитните полета се изпитват стабилните линии, получени в лабораториите и оранжериите. Всички партиди със семена минават през стриктен процес за проверка на тяхната кълняемост и чистота на хибрида. Заготовката на всички торби със семена се извършва само в Германия, което е гаранция за безупречно качество. Някои от апаратурите, които видяхме в лабораториите, са специално разработени за компанията от немски университет. Всичко в този център говори за селекция, която се извършва на световно ниво с всички предимства на последните научни постижения. Селекция, която е гаранция за високо качество и е спечелила доверието на професионалистите в земеделието!

Ето какво споделиха домакините  при  посещението ни в селекционния център NPZ:

 В тази оранжения извеждаме експерименти за резистентност към склеротиния.  Това е често срещана болест  по културите в Европа и то не само в рапица. Тя не е проблем всяка година,  но когато се появи,  може да има опустошителен ефект върху растенията.  Ние имаме голям стимул да намерим резистентност към нея и да предложим на фермерите високодобивни хибриди с вградена толерантност на тази болест.  Но засега е трудно  да се селектира тази характеристика.  Склеротинията  е много трудна за контрол болест. Тя е некротираща гъба,  но не е много придирчива към своя гостоприемник , тоест може да нападне много видове растения и чрез унищожаването им  тя завършва своя цикъл на развитие,  като накрая произвежда склероции.

    Ние сме намерили определени толерантности към нея в семейство кръстоцветни и ги интродуцираме в рапицата. От  доста време проучваме и молекулярните принципи и  сме произвели растителен материал,  който трансферира резистентността от близки видове кръстоцветни към рапицата.  Това,  което виждаме тук,  са растенията,  които са били кръстосани между тези видове и трябва да се кръстосат с елитен материал,  за да да предадем тази устойчивост на следващото поколение.

 Преди да ги предадем на селекционерите,  трябва да получим адаптирана линия и да сме сигурни в ефикасността на резистентността,  която е по-скоро толерантност,  в случая със склеротинията.  До момента няма открита  пълна резистентност  за тази болест,  или поне не в семейство кръстоцветни.

  • Колко време отнема да се селектира хибрид с такива характеристики?

 

  • За да получим адаптирани линии, които носят тази толерантност,  отнема 10 години,  а ако тази характеристика идва от по-далечен вид от рапицата,  трябва да добавим още 5 до 8 години,  за да вкараме тази характеристика в рапичните растения. Това означава,  че трябва да сканираме много разнообразни видове и ние правим това в тези оранжерии,  защото не можем да разчитаме на естествено заразяване всяка година.  А и посевният материал е ограничен и когато изследваме няколкостотин линии,  може да открием отделни растения,  които са по-малко заразени или дори резистентни.  В случая със склеротинията това е по-скоро толерантност,  която вече сме идентифицирали и сега я вкарваме в рапичните растения.

В близките години едва ли  ще имаме пълна резистентност,  но ще дадем определена толерантност на растенията,  което ще позволи на фермерите да имат повече гъвкавост на полето.  Защото сега трябва да оцелим правилния момент,  когато склеротинята напада растенията на полетата и тогава сме ефикасни при третирането с фунгицид.  Но ако имаме толерантност,  тогава този прозорец от време,  когато трябва да се приложи фунгицид,  се увеличава.  От друга страна,  склеротинията се появява след цъфтеж,  тоест много късно в развитието на растението и има надежда,  че ако инфекцията идва късно,  може да не повлияе на добива при  един толерантен хибрид.

  • Далече ли е представянето на тези хибриди на пазара, или може да ги очакваме през идните години?
  • Регистрацията на хибриди в Германия отнема 3 години, така че когато имаме готов хибрид,  ние го представяме за одобрение в независими  опити в продължение на  още  3 години.  След като се одобри,  трябват още 2 години,  за да се произведат семената за пазара. Тоест ако сега сме готови с хибрида,  той ще е на пазара след 6 години.  Но  ако още сме  процеса на селекция на даден хибрид, той  ще се появи на пазара  след 8 години, като и това е много трудно да се предвиди.  Зависи дали ще  намерим молекулярни маркери,  които да ускорят процеса на селекция,  или  ще разчитаме само на фeнотипните методи на селекция,  които използваме в тези оранжерии.

Текст и снимки Аспарух Йончев.

Последно променена в Петък, 23 Август 2019 11:45

Banner

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand