03 Юни 2023

ПОРТФОЛИО ФАРМ 2022 - С. КАТУНИЦА, ОБЛ. ПЛОВДИВ

На 18.08. в землището на с.Катуница се проведе открит ден Портфолио фарм на  Кортева Агрисайънс. Домакин на събитието бе ЗП Трендафил Илчев, а производителите от области Пловдив и Пазарджик бяха посрещнати от агрономите на Кортева за региона: Дойчо Дойчев, Вяра Дойчева и Елена Андреева.

Основен акцент в представянето на полето бяха царевичните хибриди с марка Pioneer® и продуктите за растителна защита на Кортева при тази култура.

„Съвместната ни работа с Дойчо Дойчев и Кортева Агрисайънс е с традиции и винаги е била свързана с високи резултати, както при царевицата, така и при слънчогледа.“- сподели домакинът Трендафил Илчев.

На полето, събралите се над 50 производители, имаха възможност да видят 22 царевични  хибриди, от които осем нови, групирани в два квадранта: от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия и конвенционални  хибриди. Отглеждането е интензивно, при поливни условия.

2222222

„Царевичните хибриди с марката Pioneer® са наложени на пазара благодарение на тяхната висока добивност и качество. Известни са сред производителите и със своите основни характеристики - стабилност на растенията, цялостно озърняване на кочана с 18-20 реда зърна и бързо отдаване на влагата, което е важно условие за навременното прибиране на посевите.“- така регионалният агроном Дойчо Дойчев стартира обиколката на полето.

Акцент в представянето на Optimum® AQUAmax® продуктовата линия бяха следните  хибриди:

- Р0023 - хибрид с висока толерантност към високите температури в най-важния момент от развитието на културата  - опрашването.

- Р0217- хибрид за интензивно отглеждане.

- Р0710 - хибрид за постигане на рекордни добиви.

 - Хибридите от по-ранната група Р9300 и Р9610, които са с много добро качество на зърното и висок хектолитър /80/.

- Двата най-ранни хибрида - Р8604-ФАО 260, с доказан висок добив при втора култура, Р8904 хибрид с ФАО 310.

  „По-доброто и пълно усвояване на влагата и  конструкцията на листната петура, приспособена за регулярна и икономична транспирация правят хибридите от Optimum®AQUAmax® продуктовата  линия предпочитани за отглеждане и получаване на високи добиви и в засушливите условия на Южна България.“- уточни Дойчо Дойчев.

333333

От конвенционалните хибриди регионалният представител насочи вниманието на присъстващите към хибридите:

- Р9042 с ФАО 320- изключително сухоустойчив, който препоръчваме за втора култура.

- Р9363 с ФАО 340, отличаващ се със стабилен добив и високо качество на зърното.

-  Новият Р0704 с ФАО 540, с най-високия показател - хектолитър.

- Р0937- шампионът през различните години. Винаги достига добиви от 1500 до 1800 кг/дка при интензивна технология.

- Хибридите от най-високо ФАО 600 - Р1049, Р1332 и Р1535, които Кортева препоръчва за интензивна технология зърно и силаж.

„Тези хибриди са с висок рандеман и при производството на биогаз. Обикновено се представят с 15-20%  по-добре от другите.“ - споделиха впечатления и част от присъстващите производители.

„Добрият рандеман се дължи на превъзходното озърняване на кочаните догоре, като в отделните редове имаме по  45-48 зърна.  Респективно, доброто озърняване повишава добивите както от зърно, така и от силаж. Качественият силаж трябва да има много добро съотношение зелена маса към зърно, а  Р1049,Р1332 и Р1535  отговарят на това условие.“- коментира Дойчо Дойчев.

 Продуктите на Кортева в растителната защита при царевицата пред присъстващите представи Елена Андреева: „Кортева Агрисайънс предлага богато портфолио от хербициди на своите партньори - фермерите за справяне с плевелите при царевица.

 Предлагаме както комбинирани хербициди срещу смесено заплевеляване от житни и широколистни плевели, така и хербициди срещу широколистни плевели в комбинация с нашия противожитен хербицид Виктус® ОД.“

 На  полето, стопанисвано от ЗП Трендафил Илчев, агрономите от Кортева Агрисайънс са препоръчали и приложили резервоарна смес от Кабадекс™ Екстра и Виктус ОД. Резултатът, който и присъстващите можаха да отчетат,  е чисто от плевели поле.

„При използване на Виктус в резервоарна смес не е необходимо да се добавя допълнително прилепител ,тъй като ОД формулата на продукта служи като такъв,но при разделно приложение на противошироколистните хербициди  Кортева препоръчва добавяне на прилепител Виволт™ 90 към резервоарната смес за по-добро покритие и   усвоимост на продукта.  Тази комбинация се прилага до 6-ти лист на царевицата като Кабадекс Екстра има и почвено действие, което се обуславя от мезотриона в състава  му. Ефектът се засилва при поливни условия срещу вторично поникнали широколистни плевели“- обясни Елена Андреева

На полето в с.Катуница агрономите от Кортева Агрисайънсса приложили и новият продукт  Утриша® N, който фирмата ще предлага на пазара през следващия сезон.

„ Това е биопродукт, който,  приложен чрез наземна техника, спомага за усвояване на атмосферния азот. Утриша е метилобактерия и  се прилага при температура до 25 градуса при висока атмосферна влажност и сутрешна роса, когато устицата на растенията са отворени за усвояване на продукта. Утриша  засилва развитието на цялото растение, спомага за по-добра фотосинтеза, засилва физиологичните процеси , спомага за увеличаване  на добива на културата.“- представи продукта Елена Андреева.

4455

 Кортева предлага на пазара и продукта  N-Lock®, който е азотен стабилизатор и е под формата на микрокапсулирана суспензия. N-Lock, приложен чрез наземна техника, в продължение на 12 седмици спомага за усвояване на азота.

„Приложен  по време на вегетация, при влага на почвата над 80%,  т.е. - при поливни условия за Южна България, N-Lock повишава потенциала за добив и ефекта от азотното торене, намалява загубите на азот и  газовите емисии в атмосферата“.

Присъстващите производители с внимание и интерес се включиха в обиколката на полето. Въпросите им бяха насочени към практическите аспекти при отглеждането на царевицата - гъстота на сеитбата при поливни и неполивни условия, хранене на растенията, приложение на хербицидите  спрямо типа на заплевеляване на полетата, период и количество на поливките спрямо фазите от развитието на царевицата. Агрономите на Кортева Агрисайънс Дойчо Дойчев, Вяра Дойчева и Елена Андреева дадоха  коректна и точна информация.

6789101112

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 31 Август 2022 13:48

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand