13 Юни 2024

СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ - ЦЪРКВАТА В ГР. ЛОД, ПАЛЕСТИНА Избрана

22 Август 2023

Палестина, град Лод. Тук сме, за да се поклоним в църквата „Свети Георги“, построена на мястото, където се е случило едно от най-известните чудеса на вярата, сътворени от Свети Георги. Християнин, римски воин, роден в Кападокия, убит в началото на четвърти век след ужасни мъчения и чудеса, сторени от него приживе. Но това чудо, което дава името му Свети Георги – Победоносец, и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, става след неговата мъченическа смърт.

В езеро край град Лида , днешен Лод, където било погребано тялото на светеца, живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Стигнало се до там, че по заповед на градоначалника всеки ден те предавали на змея по едно от децата си, за да го омилостивят. И ето че дошъл ред на дъщерята на управителя. Когато змеят излязъл, за да я погълне, чудодейно се появил св. Георги, яхнал бял кон и пробол змея с копието си. После наредил на момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. На хората св. Георги казал да не се страхуват повече, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло. След тези думи светият войн отрязал главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили. На това място по-късно била вдигната голяма църква на името на Божията Майка и друга на името на св. Георги Победоносец.

Тук станало и друго чудо. При освещаването на храма избликнал извор с жива, лековита вода.

От векове хората идват тук с надежда да се докоснат до светостта на това място да измолят милост за себе си и своите близки. Свети Георги – запомнен като мъченик на вярата, но най-вече - като Победоносец! Вярата и доброто са по-силни от злото – урок отпреди 17 века, който няма как да забравим...

Последно променена в Вторник, 22 Август 2023 09:47

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand